A Guide to Leeuwarden verwelkomt 1000ste bezoeker

In Stadse Zaken by Redactie

Waar Podium Asteriks afgelopen weekend haar 25.000ste bezoeker mocht verwelkomen, was zaterdag de Leidse Eva Goth de 1000ste bezoeker op de Leeuwarden Free Tour. Samen met acht andere nationale en internationale bezoekers trotseerde zij het stormachtige weer om Leeuwarden te verkennen aan de hand van gids Robert Kalverda.

In 2013 heeft Henk Leutscher het onafhankelijke toeristische initiatief A Guide to Leeuwarden gestart. Vanaf augustus dat jaar is hij samen met Peter Postma begonnen met het geven van Free Tours in Leeuwarden. Sindsdien geven ze elke zaterdag een 1,5 tot 2 uur durende stadswandeling waarin naast de interessante historische verhalen ook aandacht is voor graffiti, leuke winkels en kunst. Speciale aandacht is er voor de kleine verborgen verhalen die je als toerist anders mist.Foto: Afke Manshanden

Free Tours worden in elke grote wereldstad gegeven. Daar zijn de gidsen van A Guide to Leeuwarden er ook mee in aanraking gekomen. Dit vonden ze zo leuk dat ze het concept naar Leeuwarden haalden. En zo gaf oprichter Henk Leutscher eind augustus 2013 de allereerste Leeuwarden Free Tour aan vijf vrienden. Inmiddels is de stadswandeling uitgegroeid tot een succes. Op Tripadvisor, de grootste reis recensiesite ter wereld, is de free tour de hoogst gewaardeerde attractie van Leeuwarden. Elke zaterdag komen er gemiddeld 20 bezoekers. Omdat er af en toe zelfs 50 bezoekers kwamen werd Robert Kalverda als extra gids gevraagd.

Dit weekend mocht de 1000ste bezoeker verwelkomd worden. Eva Goth uit Leiden was de gelukkige. Samen met haar vriend Daniel Janssen was ze een weekend in Leeuwarden. ‘We hadden dit weekend al lang van te voren gepland’ zegt Goth. ‘Dan weet je nog niet hoe het weer zal zijn’. Ondanks de regen en harde wind besloten ze toch met de Free Tour mee te lopen. ‘Anders hadden we ook door de stad gelopen, dus dan kan je beter met een gids meelopen’ vult Janssen aan.

Goth kreeg van oprichter Henk Leutscher een speciale fles Oldehove bier met etiketnummer 1000. Hoewel er 399 flessen van zijn gemaakt, wilde Arman Stoelwinder van Café de Stee wel een speciaal etiket maken voor deze speciale gebeurtenis. Een fles Leeuwarder Oldehove bier was een toepasselijk cadeau aangezien de Free Tour elke zaterdag om 12:00 uur naast de Oldehove begint. Halverwege de tour kregen de bezoekers ook nog een glaasje Boomsma Beerenburger in het Boomsma Museum om op te warmen.

Naast bezoekers uit Nederland waren er zaterdag ook internationale gasten uit Litouwen en China. Het afgelopen jaar hebben bezoekers uit 44 verschillende landen de Free Tour bezocht. Daarmee is de stadswandeling ongetwijfeld de meest internationaal georiënteerde toeristische attractie van Leeuwarden. Het is een bewuste keuze van A Guide to Leeuwarden. De Free Tour is altijd in het Engels tenzij alle bezoekers Nederlands verstaan. ‘Voor de Nederlandse toerist is er genoeg te doen in Leeuwarden,’ aldus Leutscher, ‘maar voor de buitenlandse toerist valt dat erg tegen.’

Doel van de tour is ook om de toerist een lokale ervaring mee te geven. Dat kan doordat de gids over zijn favoriete kroeg vertelt of waar je lekker kan lunchen. Maar het gebeurt ook tussen bezoekers. De tour is ook een ontmoetingsplek. Zo gaf de Chinese Anson Lee afgelopen zaterdag aan dat hij graag naar een wedstrijd van Cambuur wil, maar geen kaartje kon krijgen aangezien hij geen clubkaart had. Een andere bezoeker uit Leeuwarden vroeg zijn email en gaf vervolgens aan dat Lee binnenkort mee kon naar Cambuur.

Het zijn de ontmoetingen als deze die het voor de gidsen zo waardevol maken. De gidsen proberen deze ontmoetingen ook te stimuleren door de bezoekers aan elkaar te laten voorstellen middels een spelletje ‘meet a new friend’. ‘Bovendien krijgen we ook heel veel positieve reacties van mensen uit het hele land en daar buiten over Leeuwarden’ aldus Postma. ‘Dat is altijd leuk om te horen’ vult Kalverda aan. ‘Dan willen we zelfs een stadswandeling geven in het slechte weer van afgelopen zaterdag. Als er iemand helemaal uit China komt om Leeuwarden te bekijken, dan kan ik natuurlijk niet thuis blijven vanwege een beetje regen en wind’.


De Free Tour is elke zaterdag en is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Ook hoeft er niet van te voren betaald te worden. Zodoende is de tour voor iedereen toegankelijk, of je nu een arme student bent of een rijke gepensioneerde. Als waardering voor de tour is er aan het einde wel de mogelijkheid om de gids een donatie te geven.

Naast de Free Tour heeft A Guide to Leeuwarden ondertussen ook een Nassau Tour en een Bier Tour ontwikkeld. Op het festival Explore the North hebben de gidsen van A Guide to Leeuwarden Culturele expedities geleid en ze worden ook steeds vaker gevraagd als privé gids. Ook voor volgend jaar heeft A Guide to Leeuwarden al genoeg plannen. Er zal een Street Art Tour komen en waarschijnlijk ook een Friesland Tour. Daarnaast zal Coen de Jong een Bike Tour gaan opzetten.