A Fugitive, verhalen over het lot

In Interview, Muziek by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

a-fugitive

Op vrijdag 28 oktober vond de Popronde plaats in Leeuwarden: een door Nederland reizend festival dat elk jaar Nederlands muzikaal talent presenteert met als doel onbekende bands de mogelijkheid te geven zich te presenteren buiten eigen regio. Het was een avond waarbij het publiek de undergroundsfeer in de Men At Work proefde, losging op garagerock in the SainT, elektronische beats in de kelder van Vinny&Jo beluisterde en een afterparty in Neushoorn vierde.

Tussen al deze vette acts door interviewde ik A Fugitive, ex-frontvrouw van The Future’s Dust en nu bezig met haar soloproject. Ze is een van die jonge, talentvolle artiesten die tijdens De Popronde optraden. A Fugitive trad op in de voorraadkelder van Men At Work: een donker hol waar haar scherpe vocalen, synths en baslijnen goed tot zijn recht kwamen.

Ten eerste, hoe gaat het met je, zo vlak na het optreden?

“Goed! Ik vond het erg tof om in de Men At Work te mogen spelen. Helaas had ik vanavond last van technische problemen en zat ik er niet helemaal lekker in. Het kon dus beter, maar de locatie is echt heel tof.  Ik vind het ook tof dat Stahlr hier straks optreedt. Een maand geleden organiseerde zij een avond in Molen de Ster in Utrecht. Ze vroeg mij om daar samen met haar te komen spelen. Diezelfde avond heb ik haar voor het eerst live gezien en ben ik een beetje fangirl geworden. Ik vind het heel cool wat ze doet en heel bijzonder dat we elkaar hier weer tegenkomen. Stiekem zijn we wel plannen aan het smeden om dat vaker te gaan doen.”

a-fugitive-2

Je bent begonnen met The Future’s Dust. Hoe zijn jullie gestart?

“Het begon op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. In mijn tweede jaar wilde ik een band beginnen. Ik had in mijn hoofd wat voor muziek ik wilde gaan spelen en wat voor muzikanten ik nodig had. Toen heb ik Nick en Jochem (de bassist en de drummer) gevraagd of ze met me samen wilden werken. Daarna zijn Abel en Olaf erbij gekomen en begonnen we The Future’s Dust. Na een jaartje samen schrijven zijn we begonnen met optreden.”

Waarom is de band uit elkaar gegaan?

“We waren bezig met een debuutalbum waarvoor we al een paar nummers hadden opgenomen, maar het ging moeizaam en traag. Dit lag niet aan muzikale verschillen of onze ideeën daarover, maar de relaties onderling liepen niet meer lekker en daar begon het schrijfproces onder te lijden. Op een gegeven moment klikte het niet meer en was het moeilijk samen te werken als band. Zo zijn we uit elkaar gegroeid. Dat vond ik erg lastig. Je wilt toch samen doen wat je het liefste doet, namelijk muziek maken. Ik vergelijk het soms met een relatie: je wilt heel graag dat het heel goed gaat, maar soms lukt het gewoon niet meer. Op een gegeven moment ging het meer energie kosten dan dat het opleverde en hebben we gezamenlijk besloten te stoppen met The Future’s Dust.”

Hoe ben je begonnen met je soloproject, A Fugitive?

“Nadat The Future’s Dust uit elkaar ging en ik was bijgekomen van een best zware periode, begon ik met nieuwe ideeën en het opnemen van nieuwe nummers. Toen het moment daar was besloot ik weer een band op te richten. Dat was lastig omdat de muzikanten die ik had benaderd ver weg woonden, ook andere projecten  deden of een nieuwe baan kregen. Toen ik na een half jaar nog niet was waar ik wilde zijn besloot ik het alleen te gaan doen. Uiteindelijk klopt het helemaal. Het is mijn soloproject en ik heb zelf alles geschreven. De reis ernaartoe is erg tof en interessant geweest. Je leert veel wanneer je alles zelf doet. Nu heb ik weer die energie die ik altijd kreeg van muziek maken. Ergens lijkt het me wel tof om in de toekomst wel met een band te spelen, om de energie op het podium en het samenspel met de mensen. Die mis ik soms wel een beetje.”

Staat de naam A Fugitive in verband met je muziek?

“In eerste instantie niet. Ik had wat nummers gemaakt, deze aan vrienden laten horen en op Soundcloud gezet. Voor Soundcloud moest ik gauw een naam hebben en heb toen voor A Fugitive gekozen. Deze naam was ooit bij mij op gekomen en achteraf vind ik het wel erg passend. Uiteindelijk valt het allemaal op zijn plaats. Ik geloof er heel erg in dat als iets gebeurt, dit zo had moeten zijn. Mijn EP heet dan ook Coincidence. De nummers die erop staan gaan dan ook over gebeurtenissen die op het toeval berusten, maar tegelijkertijd ook weer niet. Over mensen die ik niet had ontmoet als ik niet op die plek was geweest. Of voorvallen die ervoor gezorgd hebben dat ik een bepaalde kant uitging. Het lot is een overkoepelend thema op mijn nieuwe EP.”


A Fugitive treedt zaterdag 26 november op tijdens Explore The North.