9 mei > Cammingha en Cambuur – het Hert in ons Hart

In Evenementen by RedactieLeave a Comment

Lezing door Prof. Dr. Yme Kuiper op woensdag 9 mei

Eens hadden de Cammingha’s hun burcht op Camminghaburen. Nu leveren op een steenworp afstand de voetballers van SC Cambuur hun sportieve strijd, aangevuurd door hun trouwe aanhang. Op hun shirts prijkt het familiewapen van de Cammingha’s, met een rood hert. Dit hert staat centraal in de theatervoorstelling Het heilige hert van Cambuur die van 13 t/m 24 juni wordt gespeeld in en rondom de Agneskerk in Goutum. De familievoorstelling vertelt over de jonge Douwe die op zoek gaat naar de verborgen verbintenis tussen de Agneskerk en SC Cambuur. In de lezing Cammingha en Cambuur – het Hert in ons Hart op 9 mei door Prof. Dr. Yme Kuiper, wordt de geschiedenis van de Cammingha’s uit de doeken gedaan en worden verrassende verbanden gelegd tussen de Cammingha’s en Cambuur.

De lezing vindt plaats in de business lounge van het Cambuur Stadion. De inloop is vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Entree is gratis, maar aanmelden is zeer gewenst! Bij grote belangstelling geldt: vol = vol

Al in de twaalfde eeuw trokken Cammingha’s als kruisridders naar het Heilige Land. Zij lieten door de eeuwen heen hun sporen na in Leeuwarden en omgeving, met name in huizen, kerken en landschap. Met enige verbeeldingskracht vallen verrassende parallellen te trekken tussen de wereld van voetbal en adellijke riddercultuur – oftewel tussen Cambuur en de Cammingha’s. In een met beeldmateriaal aangevuld experimenteel college wordt ingegaan op zaken als ritualisering, collectieve opwinding, fan-gemeenschappen, strijdliederen en heldenverering.

De lezing is een van de activiteiten in de aanloop naar de voorstellingen in juni. Het heilige hert van Cambuur is een verrassend theatraal project op locatie over voetbal en religie, met en door communities van Goutum en SC Cambuur.