6 manieren om niet te dippen in januari

In Column by Werner CazemierLeave a Comment

Terwijl het glas met een denderend geluid uit de glasbak stort in het laadruim van de vuilniswagen, staar ik met een half open oog op het scherm van mijn telefoon: 7:30u. Het gerinkel van scherven is nog maar net verstomt als de volgende vrachtauto zich piepend en met brullende motor een weg baant door mijn straat. Een fietsbel, een rolkoffer en klikkende hakken over de stoep maken de symfonie compleet. Zuchtend laat ik mijn hoofd in mijn kussen zakken, ik ben weer terug in het ritme van de stad.

Twee weken lang kon ik me terugtrekken in de stilte van het Zwarte Woud in Duitsland. Slapen in een hutje (zie foto boven) zonder stroom of internet, wakker worden met de ruis van een beekje en het gefluit van vogels op de achtergrond, de bergnevel die langzaam door het dal trekt. Lange wandelingen door het bos en over de bergen. Ver weg van alle drukte, feestdagencommercie en culturele hoofdstad-spam. Het besef dringt weer tot me door hoe ver we soms van onszelf afstaan en vergeten wat echt belangrijk voor ons is. Na al die vrije dagen komt de harde confrontatie met het alledaagse leven en ligt de januari-dip op de loer. En dippen in januari wil niemand, daarom een lijstje met tips hoe jij jouw januari dipvrij gaat overleven in ons mooie stadje.

1. De zon houdt van je

Kerstlichtjes zijn mooi en romantisch maar maandenlang in het donker zitten is niet zo goed voor die blije vitamine D-voorraad. Je feel good-stof serotonine heeft het nodig om aangemaakt te worden. Dus kruip uit je donkere hol en ga in je middagpauze naar buiten. De zon houdt van je!

2. Sterk als een beer

Vervang het zingen onder de douche met schreeuwen van aaah en ooooh en hgjhgjghgj. Begin of eindig je dag met een koude douche van 5 minuten. Doe dit 30 dagen lang en maak geen uitzondering door stiekem toch de warme kraan open te draaien. Het klinkt oncomfortabel en dat is het de eerste dagen ook, bijna niks anders kan vervelender zijn die dag. Ervaringsdeskundigen zweren erbij want het maakt je niet alleen wakker, je bent productiever, minder snel koud, je immuunsysteem krijgt een boost,  je voelt je sterk als een beer en je slaapt als een roos. Het gerucht gaat dat het voor mannen zelfs de testosteronproductie verhoogt. Natuurlijk spaart het ook enorm op je energierekening. Lekker duurzaam!

3. Trouw met jezelf

Je tinder lovestory’s zijn niet meer hip en ook in de Leeuwarder kroegen sta je droog. Dan ga je toch lekker met jezelf! Ga op ontdekkingstocht! Hoe maak jij jezelf gelukkig, wat zijn jouw leukste eigenschappen en waarom zou je nooit voor jezelf op de knie gaan? Slijp die ruwe diamant en jouw geluk kan niet meer stuk. Wij horen de klokken al luiden!

4. F*ck mediteren

Meditatie kan wonderen verrichten. Al staat voor velen hun hoofd er niet naar. Geen tijd, te ongeduldig, te zweverig. En dat is helemaal niet erg. Probeer wat anders om je geest leeg te krijgen. Schrijf elke dag voor het slapen gaan een paar regels in je dagboek. Of maak van dagelijkse klusjes zoals stofzuigen, de afwas of het ophangen van de was jouw rust moment en je wordt beloond met dopamine! Ga zingen of speel een instrument. Wees creatief en fuck frustratie.

5. Lekker baggeren

Trek je laarzen aan. Ga lekker stampen in het bos. Volg een cursus wildplukken of laat het bospad los en vind je eigen weg door de wildernis. Vind je roots en respect voor moeder natuur terug. Smerig worden is een voorwaarde! Iedereen mag het rustig zien wat voor beest je bent geweest in de modder.

6. Trek je kop uit je scherm

Laat dat scherm voor je neus los. Verwijder je social media accounts. Laat je niet meer meeslepen naar je schermverslaving. De wereld draait door met of zonder die foto of story van je laatste kop koffie. Daag jezelf uit en kom dichterbij je vrienden en onbekenden. Ga een echt gesprek aan, wees open en laat je verrassen. Hoe lang lukt het jou niet op je telefoon te kijken?

 
Mocht je januari-dip nu écht heel diep zitten: spreek gezellig af en praat met vrienden. Of sleep jezelf bij de huisarts of de plaatselijke praatstoel naar binnen. Het is niet erg om iemand om hulp te vragen, en praten met iemand anders kan al heel wat doen! Zo kom jij sterk als een beer de maand januari wel door.

WERNER CAZEMIER