Vrijheidsontbijt op Wilhelminaplein

In Beleven, Evenementen by Redactie

Op 5 mei vieren we 70 jaar vrijheid in Nederland. Bevrijdingsdag is een dag voor iedereen: jongeren, gezinnen met kinderen, vriendengroepen, stelletjes maar ook ouderen die de bevrijding misschien nog wel hebben meegemaakt. Voor deze laatste groep is het steeds lastiger om bij de viering aanwezig te zijn.

 
Dit jaar is er daarom wat nieuws: het Vrijheidsontbijt. Dit is een ontbijt speciaal voor 500 ouderen en mindervaliden dat op 5 mei om 09:30u wordt geserveerd op het Wilhelminaplein. Het wordt uiteraard alleen bij mooi weer buiten gehouden. Bij minder weer wordt het gehouden in de Harmonie. Een unieke ervaring, waarbij het serveren wordt gedaan door bekende Friezen, van politici tot sporters en muzikanten. Ook oud-verzetsstrijders en Canadese veteranen nemen deel aan het ontbijt.

 
Mensen die niet zo vaak meer hun huis uitkomen, ontmoeten elkaar in het hart van de Leeuwarder binnenstad. Het ontbijt wordt bereid door studenten in samenwerking met diverse chef-koks uit Leeuwarden: van het Stadhouderlijk Hof, Restaurant Eindeloos, By Ús, Sems, Post Plaza en de Stenden Hotelschool. Iris Kroes ( harp en zang) en Pieter Wilkes (zanger) zorgen voor de muzikale omlijsting.
De bediening wordt verzorgd door ondermeer de Commissaris van de Koning Jorritsma, de wethouders en burgemeester van Leeuwarden, het Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, de hoofdredactie van de Leeuwarder Courant, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vrijwilligers van de Stenden Hogeschool en de Landmacht.

 
Ken jij iemand in je omgeving die dit heel mooi zou vinden en waar je diegene misschien wel mee kan verrassen? Het ontbijt is geheel gratis! Indien nodig kan er een begeleider mee komen. De organisatie gaat er van uit dat men zelf voor het vervoer zorgt, maar neem contact met hen op als vervoer een probleem is, dan zoeken ze naar een oplossing. Er kunnen maximaal 500 personen deelnemen: Vol is vol! Inschrijving op volgorde van binnenkomst. Je krijgt een bevestiging met verdere gegevens toegestuurd. Opgave kan via Harry van der Snee, e-mail: harryvandersnee49@gmail.com, telefoon: 06-242 266 48.


Speciaal om de 70 jaar vrijheid te vieren, komen er 20 Canadese veteranen die destijds Friesland hebben bevrijd voor, waarschijnlijk, de laatste keer naar Leeuwarden. Op 2 mei komen ze aan in Nederland, voor hun verblijf is een speciaal vrijheidsprogramma samengesteld. Mensen die contact hebben met Canadese veteranen die destijds Friesland hebben bevrijd, worden verzocht contact op te nemen met de organisatie via de website.