48HFP 2017: Team Kokosnoten dik in de prijzen, award ‘Best Film’ voor Marmermijn

In Actueel, Films by Redactie1 Comment

Dat de Friese filmindustrie bloeit als nooit tevoren was gister in vol ornaat te zien tijdens de première van 24 shortfilms die zijn gemaakt tijdens het 48 Hour Film Project. Met kop en schouders stak team Kokosnoten uit Leeuwarden er bovenuit met maar liefst zeven awards en twee nominaties. Het team Marmermijn won uiteindelijk de award voor Best Film met hun film “Inbreuk” en mag straks naar het 48HFP-festival Filmapalooza in Parijs.

Alle teams kregen drie verplichte elementen mee die ze moesten verwerken in hun film. Het karakter Louis of Louise Laagland, de prop een onderdeel van een fiets en de zin “Ik zoek niet, ik vind!”. 27 teams gingen vorig weekend de uitdaging aan om in slechts 48 uur een film te maken met deze elementen.

Team Kokosnoten maakte de film ‘Izbor’ samen met acteur Loek Peters (o.a. van de hitserie Penoza), een sterke shortfilm over leven en dood. Voor hun de gewonnen awards:

Best Film Runner Up: “Intrigerende film met een eigen universum. Special mention voor art direction en de styling.”

Best Directing: “De visie van de regisseur is voelbaar door de hele film. Met veel flair en lef gemaakt, fascinerend en origineel.”

Best Cinematography: “Kleur, licht, kader: alles klopt.”

Best Editing: “Creatieve keuzes wisselen soepele naadloze montage af. Hoog niveau.”

Best Special Effects: “De effecten zijn een naadloos onderdeel van het verhaal.”

Best Sound Design: “De excentrieke sound design draagt bij aan de vervreemdende sfeer van de film.”

Best Use of Line “Deze vreemde zin valt hier volledig op zijn plek.”

Team Marmermijn viel in de prijzen met een shortfilm over twee “inbrekers” en won naast Best Film ook de awards voor Best Script, Best Actor en Best Actress.

Hoewel vele films niet of minder goed in de prijzen vielen, blijkt uit alle inzendingen dat de Friese filmindustrie bloeit met talent dat zich mede door 48HFP steeds verder weet te ontwikkelen. Ook het 48 Hour Film Project Leeuwarden, dat sinds 2013 ieder jaar geïnitieerd wordt door Bart Dokter en Anton Felipa, heeft zich weten te vestigen als een evenement van formaat dat vele filmmakers weet te verbinden, te inspireren en kijkers weet te vermaken. Inmiddels niet meer weg te denken uit het culturele circuit, is de toon alweer gezet voor 48HFP 2018.