20 jaar Freeze: in gesprek met Titus van ’t Veer

In Beleven, Evenementen, Uittips by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

freeze_logo_groot_1200x630px

Aankomend weekend vindt het Freeze Festival weer plaats in Leeuwarden. En dit jaar is niet zomaar een editie, want het is de 20ste editie van het festival! Dit jaar wordt het evenement niet in de Harmonie, maar in Neushoorn georganiseerd. Ik vroeg Titus van ’t Veer, medeoprichter van Freeze, naar wat er zo speciaal is aan deze editie, de hoogtepunten en zijn favoriete acts.

Dit wordt de 20e editie van Freeze Festival. Gaat er naast een andere locatie nog meer veranderen?

“Jazeker. Los van een andere locatie, hebben we dit jaar ook voor een andere opzet gekozen. Zoals het meestal gaat met jubilea van Friesland Pop: we bedenken iets nieuws! Zo is Freeze zelf ook ontstaan. Dit keer besloten we een zondag toe te voegen aan het programma. Hiermee willen we een brug slaan tussen talent in de popcultuur en andere muzikale genres: ruim baan voor talent uit de jazzwereld en klassieke muziek. We willen bijvoorbeeld jongeren uit fanfares, verenigingen en muziekscholen in aanraking laten komen met popmuzikanten en het poppodium. Samen met Keunstwurk hebben we een aantal interessante projecten opgezet waarin we pop en andere genres met elkaar combineren. Zoals Noordpool Troupe met Janne Schra en local hero Jorrit Westerhof. Maar ook de band Feral Tides die met strijkers en slagwerk in de weer zijn gegaan. En het participatieproject Sounds of LWD waar wel honderd blazers samenkomen om een stuk minimal music te spelen. Het programma er omheen is hierop afgestemd, met acts als Jungle By Night, The Cool Quest, Jord en Ananazz. We hopen hiermee ook de jeugd aan te spreken. Het is nieuw en spannend”.

jungle-by-night

Jubileumeditie

“De reguliere Freeze zaterdag blijft zoals hij is. In alle uithoeken van het gebouw muziek/actie met de nadruk op de Friese toppers. De zaterdag is de muzikale jaarborrel van de Friese popmuziek. Iedereen die zelf in een band speelt of warm loopt voor de regionale popcultuur mag dan niet ontbreken. Voor deze jublieum-editie hebben we met HAEVN, Indian Askin, Larry Gus, DE LIKT en Le Le Radio (met Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig) een feestelijk programma neergezet. Maar ook de nodige speciale projecten zoals Exitlight Empire met een 20-koppige band. Of de ludieke jubileumshow waarin Dat Schilt en Brückenbauer 20 jaar Freeze proberen te vatten in 10 rake covers. De danszaal bouwen we om tot een soort ‘lightroom’ waar de ingetogen acts in een ruimte met passende visuals spelen. Speciaal voor het hardere gitaarwerk maken we van lokaal 148 in Neushoorn een soort CBGB’s. Een compact rockhol met metal, hardcore en grunge”.

haevn

delikt

Hoogtepunten Freeze 20 jaar

Wat waren de mooiste momenten en hoogtepunten van Freeze Festival, terugkijkend op de afgelopen 20 jaar?

“We zijn altijd trots geweest op de speciale projecten. Terugkijkend zijn de samenwerkingen met Pasveerkorps, Soli Brass + Zea en het meer recentere Yakumo Orchestra absolute hoogtepunten geweest. Een samenwerkingsverband tussen Town of Saints en DIFF was ook boven verwachting. Met de aankleding die we in de Harmonie toepasten zijn het IJslands’ Sprookjesbos en de editie waarin kunstenaar Bouke Groen met honderden meters karton de foyer wist om te toveren echte eyecatchers gebleken. Dit jaar gaan we in de foyer van Neushoorn meer werken met licht. Mediakunstenaar Mark Buitenwerf zal bijvoorbeeld een laserlichtinstallatie op maat maken. Als het gaat om reguliere programmering kijken we met veel plezier terug op acts als Therapy?, Triggerfinger, Kensington, Omar Souleyman en nog vele anderen. Maar voor ons draait het om de Friese popcultuur. En met de Neushoorn als nieuwe locatie is dat een jas is die ons waarschijnlijk beter past”.

In voorgaande jaren boekte Freeze al grote successen met samenwerkingen tussen bijvoorbeeld Town of Saints, DIFF en Yakumo Orchestra. Dit jaar belooft Freeze wederom acts die zullen verrassen en inspireren. Met een grote variatie aan genres en vele speciale éénmalige optredens kijken we uit naar deze 20e editie van het festival. Freeze Festival begint morgen om 19:00 tot zondag 22:00. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

line_up2