Overlevingsgids voor Into the Grave

In Evenementen, Gastblog by Gastschrijver

Door Jacco de Boer

Dus, je wilt naar Into The Grave maar je bent nog niet eerder op een metalfestival geweest? Geen nood, met onderstaande instructies overleef je twee dagen kneiterharde metal, plankgas bierdrinken en bovenal kameraadschap.

Voorbereiding

1. Geef eens een slinger aan deze playlist op Spotify. Hiermee ben je aardig op de hoogte van wat je muzikaal te wachten staat. Wees gerust: je kan niets missen, want Into The Grave heeft slechts één podium. Je bent dus nooit te laat.

2. Een beetje metalfestival is nogal een aanslag op de inwendige mens als je een beetje gemiddeld mee doet, zeg maar. Dus verschiet niet al je kruit en geld de dagen voor het festival.

3. Ook al zijn metalheads zeer ruimdenkend en relaxed, dit is niet het moment om je O’Neill of Oilily garderobe uit te pluizen. De dominante kleur is zwart.

4. Wen vast aan het idee dat een metalfestival eigenlijk een soort familiegebeuren is met familie die je zelf hebt uitgezocht: iedereen is vriendelijk, open en beleefd. Hoe gruwelijker het uiterlijk, hoe hoffelijker ze plek voor je maken en hoe hulpvaardiger ze zijn. Kortom, alles dat je denkt te weten over metal zou wel eens niet kunnen kloppen.

logo@2x

Entree

Kaartje in de aanslag, binnenkomen, effe door de tassencontrole en je bent er. Je zult zien dat er inderdaad maar één podium is, aan beide zijden van het terrein staan de lange barren en voederplaatsen. Geen Quinoa, wel patat. Geen Gin Tonic, wel supersnel een groot bier voor een goede prijs in je handen. Maak eens een rondje op het terrein tussen het publiek. Wat valt je op? Ja, je doet het hè, net als iedereen: shirtjes spotten. Geen volk zo enthousiast over hun muziek en bands als metalheads. Een metalfestival is een speciale gelegenheid en men komt het liefst in hun meest favoriete en unieke shirt. Kijk gerust, iedereen doet het, en als je het een tof shirt vindt: gewoon zeggen, garantie voor een leuk gesprek.

Als je je rondje hebt gemaakt, kijk dan ook even achter op het terrein. Allemaal merchandise te krijgen; zoals gezegd een belangrijk aspect van de metal-levensstijl. Nu is het tijd om je zwarte shirt voor een metalshirt te ruilen. Wil je niet het risico lopen een shirt te dragen van een band die je niet kent, ga dan voor het heuse festivalshirt. Kan je geen plank mee misslaan.

13770355_1244311165581285_1867257495887457165_n

Niet Onbelangrijk

Ga munten halen. En nee, op een metalfestival is het niet raar als je er in één keer vijftig haalt. Blijf drinken. Niet alleen omdat het warm is of omdat je dorst hebt, maar omdat bier en luide muziek uitstekend samengaan. Sterker nog: wil je niet continu tegen mensen aanbotsen, dan is het raadzaam een regelmatige bierinname te hebben. Waarom? Ik leg het uit. Ooit presenteerde ik één editie niet. Ik kwam ’s avonds aan en was als enige nog broodnuchter. Ik botste tegen iedereen op, omdat ik zo’n nuchtere, stijve hark was. De rest van het publiek was soepel en wist elkaar prima te ontwijken. Niet in de moshpit natuurlijk, maar daar komen we hierna op. Dus, nogmaals, regelmatige alcoholische hydratatie is essentieel.

De Moshpit

Hoe meer je vooraan staat, hoe beweeglijker het publiek, zeg maar. En hélemaal vooraan: de moshpit. De instructies zijn simpel: tegen elkaar opbeuken en als er iemand valt, oprapen. Wat je niet doet is doen alsof je een op hol geslagen windmolen bent die armen, benen, vuisten en kisten ongezien hoog de lucht in gooit. Niet cool. Moshen is overigens nogal een aanslag op de conditie. Dat je het even weet.

De Muziek

Al bij het opkomen van de eerste band zal je merken: metalheads houden van brullen. En van vuisten in de lucht en het grote gebaar. Doe gerust mee, het lucht op, voelt goed. Woest brullen is gezond. Kom je helemaal in contact met je innerlijke oermens. Kijk eens om je heen. Zie je hoe iedereen geniet? Óf ze gaan compleet uit hun plaat, óf ze knikken alleen met het hoofd. Metal is vrij technische en ingewikkelde muziek soms. Als je het hoort, als het kwartje valt, speelt het zich net zoveel tussen je eigen oren af als op het podium. Wetenschappelijk bewezen: metalmuziek werkt ontspannend. Vandaar ook dat de aanwezige security eigenlijk niets te doen heeft. Metalpubliek is goed publiek. Als je een band tof vindt en er meer over wil weten, check de naam en scan het publiek voor iemand die een shirt van die band draagt. Zeker weten dat het een jolig gesprek wordt.

slayer1

Slayer

Goedzo, nu zijn we lekker los. De drank vloeit, her en der doemt een bierlijk op en er zijn al een paar bandjes geweest. Het is de dag van Slayer. Het viel je al op, maar te pas en te onpas roept men Slayer. Een goede Friese traditie bij vrijwel elk concert, maar nu is het voor het echt. Slayer in Leeuwarden. Voor velen is het een dream come true en nu kunnen zij vredig sterven. Slayer is één van de grote vier, samen met Anthrax, Metallica en Megadeth. Dit betekent: deze vier maakten de Thrash Metal in de jaren ’80 groot  en veranderden de metalwereld voor altijd. Nog steeds zijn deze bands de headliners op grote festivals her en der.

Maar, niet altijd midden in de stad. Het zal bijzonder zijn om te zien en te horen hoe de venijnige en keiharde metal weerkaatst en doorklinkt in de binnenstad en omgeving. Want één ding is zeker, alle bands zijn hard, maar Slayer, da’s echt hard. En dan bedoelen we écht hard, hè? Mooi is ook het contrast met Airbourne, dat voor Slayer optreedt, een band die veel meer aan de rock-kant zit. En da’s weer een les. Metal kent vele stijlen, elk met een eigen nuance en karakteristiek.

Dus: na dag 1 nog even met je dronken hoofd de playlist luisteren en je opmaken voor dag twee. Inmiddels ben je getraind, dus het zou moeten lukken. Als je maar genoeg bier haalt. Onthoud dat vooral.