Leeuwarder Bierbrood op Welcome to the Village

Sanne Dijkstra Evenementen, Food, Interviews

Door Sanne Dijkstra

Hielke van der Tuin staat ’s ochtends op met eten en koken en gaat er ’s avonds mee naar bed. Hij deed jarenlang ervaring op in verschillende keukens en werkt tegenwoordig als productontwikkelaar. En hij bakt brood. Leeuwarder Bierbrood, om precies te zijn. Begonnen als een hobby, maar inmiddels veel meer dan dat! Want Hielke’s brood is zó lekker dat Willem Schaafsma ermee gaat werken in festivalrestaurant Baaiduinen op Welcome to the Village.

De liefde voor koken zat er al vroeg in bij Hielke

“Ik wilde van kinds af aan het liefst bakker of kok worden, al ben ik daar thuis helemaal niet mee opgegroeid”, vertelt Hielke. ”Een aantal jaren geleden ben ik thuis begonnen met het bakken van broden. Nu bak ik voor familie, vrienden en fans. Ik heb een eigen zuurdesemcultuur, mijn zogenaamde zure soep, die ik wekelijks voed en waar ik steeds een aantal broden mee bak. Op kleine schaal, hoor: maximaal tien broden per week. Ik bak van alles. Van zuurdesembroden tot no knead twisted stokbroden en van botervette brioche tot bierbrood.”

Dat bierbrood ontstond eigenlijk per toeval: “Toen ik een koffiebrood wilde maken, vroeg ik op Twitter om tips. Iedereen raadde het me af, behalve Ulco de Jong van Kroon op Leeuwarden. Hij was toevallig net een bier aan het brouwen met de smaaktonen van koffie en cacao. Er zat geen koffie in, maar het smaakte er wel naar. Ulco bracht me een aantal van zijn vers gebrouwen biertjes en daar ben ik mee aan de slag gegaan.” Voilà, de geboorte van Hielke’s allereerste bierbrood.

brood

Was het een schot in de roos?

“Niet meteen! Het brood smaakte goed, maar miste wat biersmaak en bite.” Een aanpassing in het recept deed wonderen, want door de toevoeging van bostel bereikte Hielke precies de smaak en textuur die hij zocht.

Bostel is een restproduct van het bierbrouwen, dat vooral bestaat uit kaf, onopgeloste eiwitten, moutkiemen en suikers. Lekker, maar ook erg voedzaam. De smaak is afhankelijk van het moutmengsel dat gebruikt is. Dat kan naast gerstemout bijvoorbeeld bestaan uit tarwemout, boekweitmout, roggemout of ongemoute granen zoals haver- en speltvlokken. De meeste bostel eindigt als rantsoen voor veevoeding. Maar je kunt er dus ook heerlijk brood mee bakken!

Voor Welcome to the Village zijn tien broden natuurlijk niet genoeg. Tijd om een hulplijn in te schakelen! “Voor Welcome to the Village red ik het niet alleen. Daarom wordt het brood – uiteraard volgens mijn recept – gebakken door een bakker. En dat blijft hij ook na het festival doen! Waarschijnlijk kun je mijn bierbrood dan vinden bij Restaurant Eindeloos  en Speciaalbier café de Markies”, aldus Hielke. Om daar geheimzinnig aan toe te voegen: “Misschien komt het binnenkort ook wel in een winkel te liggen. Daar kan ik nu nog niet zoveel over vertellen.”

Nog even geduld dus, voordat je ook thuis echt Leeuwarder Bierbrood op tafel kunt zetten. Prik op Welcome to the Village een vorkje mee in Baaiduinen als je wilt proeven, en volg Hielke op Facebook, Twitter en Instagram  om niks van zijn bakavonturen te missen.