Met of zonder Alibi, je mag er slapen.

Stefan van Leunen Sfeerverslagen, Stadse Zaken

Door: Stefan van Leunen

Onlangs opende het hostel Alibi zijn deuren, ‘een gat in de markt’. Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen in het enige hostel dat Leeuwarden tot nu toe herbergt.

“Het idee om een hostel te beginnen ontstond een jaar of drie geleden.” Het initiatief komt van de vier vrienden Sjors Hollander, Peter van der Zwaag, Marieke Mostert en Jurrien Dol. “We hebben allemaal op onze eigen manier ervaring in de horeca, dus toen we ontdekten dat er in Leeuwarden helemaal geen hostel was zijn we hiervoor gegaan”, vertelt Sjors terwijl hij ons rondleidt.

Foto: Tobias Putman

Foto: Tobias Putman

Na heel wat geregel en vele gesprekken met verschillende partijen stuiten de vier ondernemers al gauw op de Blokhuispoort. Anderhalf jaar geleden heeft de maatschappelijke onderneming BOEi de oude stadsgevangenis overgenomen.

“Ze waren eigenlijk gelijk geïnteresseerd in een samenwerking met ons.”

 

Het bedrijf is bezig met het verbouwen van het pand, bijzonder daarbij is dat het interieur wordt hersteld zoals het er in de negentiende eeuw uit heeft gezien. “Bij de verbouwing zijn de cellen zo aangepast dat we er slaapkamers van hebben kunnen maken, maar ook andere ruimtes die je in een hostel verwacht zoals een keuken en een gezamenlijke woonkamer.”

Opvallend zijn ook de meubels in het hostel. De meubels in de gemeenschappelijke ruimtes zijn grotendeels gemaakt door meubelmaker Arjen van der Zwaag, toevallig ook de broer van Peter. Zo heeft hij een boekenkast gemaakt waar je in kunt zitten, maar ook verschillende houten  (lounge)banken. De eettafels in de kantine heeft Arjen speciaal ontworpen voor het hostel. Vind je ze zo mooi dat je ze ook thuis wilt hebben? Geen probleem: hij verkoopt ze ook. Naast meubelmaker Arjen is er nog een creatief familielid van de ondernemers bezig geweest met het uiterlijk van het hostel. De moeder van Sjors, Sjakkie Jongma, heeft de bar ontworpen.

Foto: Mark Terpstra

Foto: Mark Terpstra

Het grote bed op de slaapzaal hebben ze zelf in elkaar gezet. “We kwamen op het idee van het grote bed nadat we een rondleiding hadden gekregen in een hostel in Den Haag. We zagen daar een soortgelijk idee voor een bed en we zijn daar toen zelf mee aan de slag gegaan. Ons bed is uiteindelijk heel anders geworden en veel groter. Sjakkie heeft ons geholpen met het technische ontwerp, zodat het ook daadwerkelijk gemaakt kon worden.” Het bed bestaat uit drie lagen met vakken, waarbij iedereen zijn eigen vak heeft. “Op deze manier kunnen er zeventien man op één zaal slapen, zonder dat ze hun privacy verliezen.”

Dat er vraag is naar een hostel hier in Leeuwarden merken ze nu al. “Het begint al echt op een hostel te lijken met al die mensen die in- en uitlopen en ’s avonds blijven hangen aan de bar. We zitten zelfs al een weekend volgeboekt, daar zijn we natuurlijk super trots op!” Met het oog op Leeuwarden Culturele Hoofdstad Europa in 2018, komt de opening van het hostel ook als geroepen. Dit weekend hebben ze bijvoorbeeld een bandje te gast dat optreedt in Podium Asteriks, dit zal ongetwijfeld vaker gebeuren aangezien er nog maar een jaar te gaan is voordat de stad in de Europese spotlight komt te staan. “We hebben van de week ook al iemand uit Italië als gast gehad’, vertelt Sjors me, “dus er is zelfs al wat internationaal publiek.”

Foto: Mark Terpstra

Foto: Mark Terpstra

Het hostel kan gezien worden als een welkome toevoeging aan deze stad. De vier jonge ondernemers hebben goed gebruik gemaakt van de ruimte die zich overigens perfect leent voor een hostel. Dat het hostel een succes gaat worden hoeven wij niet aan te twijfelen.